TOYOL Moden ?

Toyol moden

Mengetahui waktu yang tepat adalah penting ketika menduduki peperikasaan. Ini bagi memastikan anda mempunyai masa yang cukup untuk menjawab soalan yang diberikan.

Jam tangan ialah alat yang biasanya digunakan bagi pelajar mengetahui berapa masa yang tinggal sebelum tamat tempoh peperiksaan. Tetapi bermula sesi Julai 2016, calonSTPM dan MUET diharamkan dari memakai jam tangan apabila memasuki dewan peperiksaan.

images

Arahan ini diberikan oleh beberapa universiti kerana risau jam yang dipakai sebenarnya jam pintar yang membolehkan pelajar meniru ketika peperiksaan.

Untuk pengetahuan anda, di Univerisity of London (Luar Negeri) contohnya pihak universiti mengakui sudah menemui dua insiden pelajar cuba menipu menggunakan jam pintar mereka.
Pihak universiti merasakan adalah lebih mudah untuk mengharamkan pemakaian semua jenis jam tangan dari membuang masa memeriksa setiap jam yang dipakai oleh pelajar.

Pengharaman pemakaian jam tangan ini adalah petanda awal bagaimana penggunaan peranti pintar boleh pakai mengubah cara peperiksaan dijalankan. Pengendali peperiksaan harus peka dengan kemajuan teknologi dan apakah alatan biasa yang akan dipintarkan seterusnya.

Dibawah adalah official announcement dikeluarkan oleh pihak MPM semalam;

Toyol moden MPM

 

Untuk mendapatkan lebih lanjut mengenai ujian peperiksaan MUET, dapatkan ebook Rahsia Lulus MUET dibawah;

Kongsikannya di fb dan twitter jika ia bermanfaat ..

share-the-knowledge

About The Author

Admin

Lebih PADAT, Lebih TEPAT & Lebih EFEKTIF. Rahsia Lulus MUET membantu GRADUAN mendapatkan keputusan CEMERLANG dan memiliki BAND tertinggi dalam peperiksaan MUET. Hubungi: 0182741558 (Shamsul) Email : rahsialulusmuet@gmail.com .

Leave A Response

* Denotes Required Field