Buku Fizikal Rahsia Lulus MUET Bakal Dilancarkan

ecoverutama07

Setelah 3 tahun dilancarkan di Internet, kini kami kongsikan ebook yang telah membantu ribuan calon muet dalam bentuk buku Rahsia Lulus MUET bakal dilancarkan pada 26/4/2016. Kalau nak tahu, teruskan membaca… Kini anda tidak perlu pening-pening kepala memikirkan “bagaimana la aku nak lulus peperiksaan MUET dengan cemerlang dan memperoleh BAND tertinggi ni yer ? ”…

Continue Reading →

Sudah berusaha keras tapi..

breakthrough-fist-wall-23500364_ml-610x300

Sering saya dengar keluhan ini: Saya dah kerja keras selama ini… tapi sampai hari exam tak berjaya juga! Untuk menjawab keadaan ini sekiranya anda tergolong dalam keadaan ini, saya ingin ibaratkan sebagai kerja “pemecah batu”. Zaman-zaman dulu, kalau nak pecahkan batu, perlu lakukan manually. Zaman sekarang guna machine… tapi, kita lihat zaman dulu lah ye.…

Continue Reading →

TOYOL Moden ?

Toyol moden

Mengetahui waktu yang tepat adalah penting ketika menduduki peperikasaan. Ini bagi memastikan anda mempunyai masa yang cukup untuk menjawab soalan yang diberikan. Jam tangan ialah alat yang biasanya digunakan bagi pelajar mengetahui berapa masa yang tinggal sebelum tamat tempoh peperiksaan. Tetapi bermula sesi Julai 2016, calonSTPM dan MUET diharamkan dari memakai jam tangan apabila memasuki…

Continue Reading →

7 Perkara Kertas Listening MUET

student_listening-skills

Baru-baru ini saya ada share di FB mengenai 7 Perkara sepintas lalu Kertas Listening MUET yang anda perlu ketahui? Bagi yang yang tidak berkesempatan untuk mengetahuinya, saya sharekan disini. Diharap ia bermanfaat buat anda hendaknya ..

Continue Reading →

Etika Pemakaian Semasa Peperiksaan MUET

etika

Anda yang bertanya, bagaimana cara pemaikaian yang sesuai untuk menduduki peperiksaan Speaking. Bagi calon yang menduduki peperiksaan speaking, anda perlu pastikan pakaian anda kemas, sopan dan sesuai.

Continue Reading →

Rahsia ‘Magik’ Bagaimana Nak Menguruskan Masa Belajar Supaya Dapat BAND 3 Bagi Melepasi Syarat Bergraduasi

graduasi2

Nota Editor: Kisah ini asalnya telah dikongsikan di Facebook Faridz Ishak. Kami kongsikan semula di sini dengan izin dari penulis. Semoga kisah ini turut memberi manfaat buat anda. Sebahagian mahasiswa USIM ”inbox” saya bertanyakan berkaitan MUET dan bagaimana nak menguruskan masa belajar supaya dapat BAND 3 bagi melepasi syarat bergraduasi. sekadar perkongsian terhadap Cara yang saya…

Continue Reading →

5 Kesilapan Ramai Calon MUET GAGAL Mendapat Keputusan Cemerlang

fail exam

Ingin lulus MUET dengan cemerlang? Ianya tidak semudah yang sering digembar-gemburkan. Apa sahaja bidang yang inginkan kejayaan, memerlukan usaha. Ini termasuklah dalam peperiksaan MUET. Kalau tiada usaha, mana mungkin anda akan lulus dengan cemerlang. Tetapi ramai yang tidak ambil peduli mengenainya …

Continue Reading →

Semakan Keputusan MUET Sesi Mac 2015 Online & SMS

result is out 2

Tahukah anda? Keputusan peperiksaan MUET akan dikeluarkan pada 5 Mei 2015 ini. Pihak MPM, baru sahaja mengeluarkan kenyataan semalam. Assalammualaikum dan selamat sejahtera pembaca online blog Rahsia Lulus MUET. Setiap hari, pihak Team MUET menerima banyak email dari pembaca / calon muet sesi Mac 2015 mengenai bilakah keputusan akan dikeluarkan. Seperti yang anda ketahui, keputusan…

Continue Reading →

Strategi Menjawab Soalan Listening (800/1)

starwars61

Kertas Listening untuk MUET ialah Paper 1. Masa yang diperuntukkan bagi kertas ini ialah 30 minit sahaja. Selalunya kertas ini merupakan kertas terakhir sekali. Bagi Listening Paper anda akan mendengar 5 teks rakaman yang akan diulang sebanyak dua kali. Anda perlu menjawab sebanyak 20 soalan jenis soalan jawapan pendek, soalan aneka pilihan dan

Continue Reading →

Semakan Keputusan MUET Sesi November 2014 Online SMS

result is out 2

Tahukah anda? Keputusan peperiksaan MUET akan dikeluarkan pada 5 Januari 2015 ini. Pihak MPM, baru sahaja mengeluarkan kenyataan semalam. Assalammualaikum dan selamat sejahtera pembaca online blog Rahsia Lulus MUET. Setiap hari, pihak Team MUET menerima banyak email dari pembaca / calon muet sesi November 2014 mengenai bilakah keputusan akan dikeluarkan. Seperti yang anda ketahui, keputusan…

Continue Reading →

Page 1 of 4