Siri I – Program Yang Ditawarkan Oleh Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI)

UPSI

Perkongsian ini melibatkan semua kategori permohonan iaitu bermula dengan SPM, STPM, Matrikulasi/Asasi/ Diploma/ Setaraf dan STAM. Sebagai makluman, permohonan untuk ke Politeknik Premier tidak ditawarkan kepada pemohon lepasan SPM ianya hanya ditawarkan kepada pemohon  lepasan STPM, Matrikulasi/Asasi/Diploma/Setaraf dan STAM sahaja. Memandangkan jumlah universiti awam yang agak banyak itu, kami akan berkongsi mengenai program yang ditawarkan…

Continue Reading →

Panduan Lengkap A-Z Permohonan UPU

PERMOHONAN-UPU-2017-ONLINE

Bagi pelajar lepasan SPM, diploma, matrikulasi, STPM dan sebagainya, anda tentu tertanya-tanya bila agaknya permohonan Unit Pengambilan Pelajar (UPU) akan dibuka. Tentu sudah tidak sabar untuk melanjutkan pengajian ke universiti bukan?. Tetapi sebelum itu, kami hendak kongsikan beberapa tips permohonan UPU kepada anda. Tip ini penting kerana walaupun anda memperolehi keputusan yang agak cemerlang berbanding…

Continue Reading →

Gadis Ni Tunjukkan Bagaimana Dia Dapat 4 Flat Dalam Exam

4 Flat _3

First of all, aku nak inform yang aku bukanlah pelajar UIA. cuma aku nak share kat sini sebab aku tengok ramai je budak-budak UM, USIM, UKM, and uni lain yang suka menelaah confession kat sini sehingga mengabaikan buku yang terbentang atas katil. hohohoo.. aku tak tahu la samada ada orang nak baca lagi ke tak…

Continue Reading →

Panduan A-Z Permohonan PTPTN

ptptn

Memasuki awal tahun 2017, majoriti dalam kalangan ibu bapa dan pelajar lepasan SPM, STPM, Diploma, Matrikulasi dan sebagainya memerlukan pelbagai info berkaitan pembiayaan pendidikan untuk melanjutkan pengajian ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) atau Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS). Memandangkan tidak semua dalam kalangan kita dilahirkan dalam keluarga yang berada, maka pinjaman pendidikan adalah menjadi…

Continue Reading →

Tips Dan Pengalaman Exam MUET Speaking Oleh Sis Syafa

pengalaman-speaking-muet

Sapa disini ada masalah cuak untuk mengahadapi MUET Speaking? Sebenarnya tujuan utama peperiksaan MUET Kertas 2 (Speaking) ini ialah bertujuan untuk menguji kemahiran komunikasi calon-calon yang menduduki peperiksaan ini. Calon-calon akan dinilai berdasarkan keupayaan calon dalam membuat pembentangan secara individu dan juga bagaimana keupayaan calon dalam mengambil bahagian dan membincangkan isu-isu kontemporari yang telah diberikan.…

Continue Reading →

4 Steps Print Slip Pendaftaran MUET Mac 2017 Secara Online & SMS

slip-pendaftaran-muet

Anda calon MUET sesi Mac 2017? Dah cetak Slip Pendaftaran MUET? Belum? Semakkan status pendaftaran / slip daftar calon peperiksaan MUET (Malaysian English Test) yang menduduki MUET akan diberitahu kepada calon dalam Slip Daftar MUET (MUET/D) melalui portal MPM http://www.mpm.edu.my mulai 13 Januari 2017 bagi MUET Sesi Mac 2017. Saya tunjukkan kepada anda 4 langkah mudah…

Continue Reading →

Cara Sempoi Daftar MUET Untuk Calon Persendirian

cats

Mungkin di luar sana ada juga sahabat-sahabat yang tertanya-tanya, macam mana cara nak daftar MUET kan? Payahnye nak buat sendiri, dulu-dulu ada cekgu yang buat semua tu…Arrgggghhh!! Jom apa yang sahabat-sahabat perlu buat, ikut je langkah di bawah ni: Pergi ke web rasmi “Majlis Peperiksaan Malaysia” di http://www.mpm.edu.my Cek Jadual Peperiksaan untuk tahun yang berkenaan,…

Continue Reading →

Cara Beli Pin MUET Exam Mac 2017- Bank BSN

pin-muet-mar-2017

Cara Beli Pin MUET Exam. Tahniah! kerana anda sudah bersedia untuk mengambil exam MUET. Tetapi sebelum anda mendaftar peperiksaan MUET pada sesi Mac 2017 ni, anda perlu mendapatkan Nombor ID Unik atau Nombor Pin daripada mana-mana kaunter BSN, ATM atau melalui SMS. Kemudian masukkan Nombor ID Unik ini apabila anda mengisi Permohonan Online untuk pemohonan…

Continue Reading →

Borang Pendaftaran MUET Mac 2017 Online – Calon Persendirian

pendaftaran-muet-mac-2017

Borang Pendaftaran MUET Mac 2017 sudah dibuka. Pendaftaran calon persendirian individu boleh dibuat secara online dengan mengisi borang pendaftaran MUET 2017 melalui portal MPM http://www.mpm.edu.my atau di http://online.mpm.edu.my . Calon persendirian individu yang ingin mengisi borang pendaftaran MUET Mac 2017 dikehendaki mendapatkan maklumat tentang pendaftaran MUET Mac 2017 melalui portal MPM http://www.mpm.edu.my dan merujuk kepada…

Continue Reading →