Cara Sempoi Daftar MUET Untuk Calon Persendirian

cats

Mungkin di luar sana ada juga sahabat-sahabat yang tertanya-tanya, macam mana cara nak daftar MUET kan? Payahnye nak buat sendiri, dulu-dulu ada cekgu yang buat semua tu…Arrgggghhh!!

Jom apa yang sahabat-sahabat perlu buat, ikut je langkah di bawah ni:
  1. Pergi ke web rasmi “Majlis Peperiksaan Malaysia” di http://www.mpm.edu.my
  2. Cek Jadual Peperiksaan untuk tahun yang berkenaan, klik button dalam bulatan merah tu:
    Daftar-calon-persendirian-rahsia-lulus-muet-1kalendar-peperiksaan-muet-2017

    Bila dah tentukan tarikh peperiksaan yang korang nak, boleh la set kan tarikh & masa dalam hp masing-masing untuk pi beli PIN MUET bila pendaftaran dibuka nanti. Make sure set kan juga tarikh tutup permohonan ok, supaya tak menggelabah semacam nanti. =)

    Semua maklumat tarikh buka/tutup pendaftaran ni boleh rujuk di laman web rasmi MPM http://www.mpm.edu.my (rujuk dalam Jadual Peperiksaan seperti sampel di atas)

  3. Beli Pin MUET di BSN (Bank Simpanan Nasional). Korang pi sana, kemudian ambil borang “Deposit/Bayaran/Tuntutan”. Isi nama & no.ic sahaja. Jangan lupa sediakan duit RM101 tau, ingat free?? :) Tak perlu ambil nombor, terus je pi Kaunter Express
  4. Last, balik rumah, duduk elok-elok, kemudian daftar Online seperti berikut

0

1st. Masuk laman web rasmi MPM, klik “MeSP” seperti dalam bulatan merah tersebut.

1

2nd. Klik Calon Persendirian“.

2

3rd. Klik Daftar Pengguna untuk membolehkan kita menggunakan perkhidmatan secara Online.

3

4th. Isi “Maklumat Diri” dengan betul kemudian klik “Simpan

untitled

Ingat ni..sangat penting seandainya andaterlupa kata laluannanti.

4

 5th. Korang boleh lah Log Masuk.Tapi sebelum itu sila baca Pengumuman dalam petak kuning tu dulu.

5

6th. Setelah anda Log Masuk, sila tekan butang Peperiksaan

6

7th. Tekan butangPendaftaran kemudian klik pada Pendaftaran Calon Pesendirian

7

8th. Pilih Pendaftaran MUET

11

Masukkan Pin MEC. Sila rujuk borang BSN tadi, borang “Deposit/Bayaran/Tuntutan“.

8

9th. Isi maklumat diri dengan betul kemudian pilih pusat untuk menduduki peperiksaan yang berhampiran.

Senarai pilihan yang ada merupakan senarai pusat peperiksaan yang masih menerima pelajar, bermaksud , pusat-pusat peperiksan tersebut belum mencapai jumlah maksimum pelajar yang akan menduduki MUET. Selain daripada itu, semua pusat yang berhampiran tidak akan menerima pelajar lagi. Setahu saya, kita juga tidak boleh memohon tempat selain daripada pusat peperiksaan yang disenaraikan dalam senarai pilihan tersebut.

9

10th. Setelah anda menekan butang “simpan” tadi. Anda akan diberi peluang untuk menyemak dan membetulkan kesilapan sekiranya ada, tekan butang “Kemaskini“. Kalau dah comfirm,Cetak/Print slip peperiksaan tersebut dan jangan lupa, sila bawa time peperiksaan nanti.

Thats it…! Senang tak? :)

 

Semoga cara-cara mendaftar exam MUET bagi calon persendirian Mac 2017 bermanfaat buat anda semua.

Untuk mendapatkan lebih lanjut mengenai ujian peperiksaan MUET, dapatkan Pakej Lengkap Rahsia Lulus MUET di www.rahsialulusmuet.com ;

Kongsikannya di fb dan twitter jika ia bermanfaat ..

share-the-knowledge

About The Author

Admin

Lebih PADAT, Lebih TEPAT & Lebih EFEKTIF. Rahsia Lulus MUET membantu GRADUAN mendapatkan keputusan CEMERLANG dan memiliki BAND tertinggi dalam peperiksaan MUET. Hubungi: 0182741558 (Shamsul) Email : rahsialulusmuet@gmail.com .

5 Comments

  • Hidayah

    Reply Reply

    Kenapa bila saya masukkan no.pin,dia keluar petak “sila masukkan no.pin dengan betul” sedangkan saya dah masukkan no.pin tu dgn betul.dah berulangkali saya masukkan no.pin masih tak dapt

    • cuba skali lagi sis. mungkin server slow. ramai yg masuk utk apply sis

  • Hajar

    Reply Reply

    Nak tanye, boleh ke ambik MUET secara persendirian selepas tamat diploma?

  • Aina

    Reply Reply

    Hai, sya nk tnya. Cm ne nak tukar emel kat online muet tu ya sbb sya slah msukkan emel kat situ

Leave A Response

* Denotes Required Field