Alkisah Pengalaman Misz Sunshine Ambik MUET on Demand ..

pengalaman ambik exam

Assalamualaikum dan hi..dah naik bersawang blog ni..ok hari ni aku nak share pengalaman aku ambil muet on demand..Ok kenapa on demand?

.
Alkisahnya aku terlepas tarikh untuk daftar MUET sesi 3 haritu…salah aku sebab aku cuai sikit, end up aku frust gila memikirkan yang aku mungkin tak dapat sambung penerapan since tak buat MUET dan harus tunggu sesi 1 /2019.
.
Disebabkan aku ada ayah yang pandai.. Haha nak harapkan aku terjelepok kat lantai la jawapnya..ayah aku terjumpa website MOD dan decide yang aku patut ambil exam ni jugak no matter what.
MoD1
.
Bayaran di buat dekat website tu harga obviously mahal dari orang biasa yang ambik dekat sekolah – sekolah berdekatan diorang..untuk sesi biasa bayaran hanya rm100 dan boleh pilih sekolah. Tapi untuk MUET on demand ni, kau kena bayar rm200 DAN ada dan ya..kau wajib ambik exam dekat Majlis Pelajaran Malaysia dimana tempat tu dekat Selayang,Selangor. Hahaha sedangkan aku dok kat utara..sakit jugakla kat situ.
.
Bermulanya pada hari Jumaat..aku ponteng kelas since MUET aku dia bagi tarikh hari Sabtu dan start pada pukul 9 pagi. Aku terkedek-kedek naik bas balik rumah, then terus ke Selangor.
.
Check in dekat homestay berdekatan yang ada pool( best gila) jap ni nak exam ke nak vacay. Hahaa 2 in 1 gitu.
.
Aku start study dari 2 hari yang lepas sebenarnya tu pun dekat kampung. Bukak macam nak tak nak je hahah.. dok kat kg takleh expect apa2 kot? jadi aku start baca serius-serius punya pagi sebelum exam. Allahu.. barulah terhegeh-hegeh nak baca macamana nak buat karangan apa semua
.
Disebabkan belajar last min, dalam kereta otw nak ke MPM pun aku baca sampai nak termuntah. Tapi mujur lah kat kg aku ada practice sikit dengan adik aku untuk speaking test..yang lain kirim salam jela..
.
Berbekalkan ilmu yang tak berapa nak ada bersama beg, slip exam dan IC . Maka dari kereta aku pun start masuk dewan sorang-sorang cari tempat pendaftaran..alahai kat depan tu je terpampang..tinggal kau nak sign nama. Digalakkan bertanya kalau tak mungkin akan sesat dalam bangunan ni.
.
MPM
.
Mula-mula aku masuk dewan MPP tu aku dah start pelik, kenapa semua yang kat situ mostly dah berumur, aku jumpa beberapa kenalan end up diorang semua mostly bukan dari negeri tu sama macam aku jugak hahaha.. ada makcik tu dia kata” semalah kita ni ha anak pun tercicir jugak”. So! untuk adik-adik yang nak MOD tak perlu takut orang kat sini semua sama macam kita. yang umur 40 tahun pun ambik MOD ni tau.
.
Untuk ujian pertama start pukul 9 pagi iaitu ujian listening… agak sakit hati la jugak sebab terlepas beberapa ayat.. penat aku bukak cuping telinga. dengar dua kali pun tak dapat okay.. takpelah redha ..rehat selama setengah jam , dan time ni boleh pergi tandas..tapi jangan lama-lama takut lambat masuk dewan.
.
Start dengan ujian reading. Aku memang langsung tak buat seketul latihan pun untuk ujian ni. sebenarnya listening dengan writing pun tak buat jugak 😂 bedal jelah. Aku pun main jawab jelah..sebab lebih kurang macam spm punya text je cuma upgraded sikit lah soalannya..settle reading.
.
rehat lebih kurang setengah jam lagi kena buat writing pulak…letih kan? of course letih kena buat semua test dalam masa satu hari.. sedangkan orang lain (normal ) diorang buat 2 hari split test..jadi bertabahlah ya.. Aku pun perah-perah apa yang ada dalam otak aku berasaskan memori time SPM. Jangan contohi aku.
.
images
Gambar Hiasan
.
Alhamdulillah settle ketiga-tiga paper tu dalam waktu pagi sampai tengahari je 😂 petang pukul 4 buat speaking test. Dalam banyak-banyak test, ini yang paling aku berdebar. Latihan dah secoet..Ha kat sini aku jumpa kawan perempuan. Jadi time rehat dari pukul 1-4 kami sama-sama buat latihan speaking. Aku ajak dia sebab kami sama-sama tak cukup latihan. Kami lepak kat surau. Aku set masa 2 min untuk persediaan dan 2 min untuk individual pakai timer. Kami buat dalam 3 latihan dalam buku. Settle zikir-zikir baca doa lebih kurang kami gerak ke bilik kurungan.
.
Ha adanya bilik kurungan bertujuan tak nak soalan bocor, jadi semua orang akan tunggu dalam satu bilik.Hah mereput lah kat situ sampai nama dipanggil..ditakdirkan dalam ramai-ramai manusia ..Aku orang last. Dari berdebar nak mati sampai mengantuk lah sementara tunggu giliran hampir sejam.
.
Speaking test aku dapat candidate B. Ya Allah bersyukurnya aku, tak dapat jadi candidate A..lega sebab ada masa aku nak tulis point aku. Tajuk aku dapat time tu ialah ” how can alumni communicate with their school” cthnya melalui website,whatsapp,blog..anything macamtula. Lansung tak kena mengena dengan yang aku buat latihan banyak-banyak tadi. Merapu-rapu lah aku selama 2 min..dan asyik ulang ayat yang sama sebab takde point hahaha.. sampai masa untuk group discussion aku buat intro since orang kata ada markah tambahan.. sekali lagi aku ulang-ulang point aku dengan point orang. Pedulilah janji cakap.
.
Aku keluar-keluar bilik tu rasa lega gila..ada akak tu tanya aku. ” Adik ni pandai, dari U mana?” aku pun sambil tersipu-sipu malu jawab dari (*) je ..dia balas, oh patutlah terror dari (*) . maka kisah muet aku habis kat situ
.
Kredit : miszsunshine12.blogspot.com
.
Kongsikannya di fb dan twitter jika ia bermanfaat ..
About The Author

Admin

Lebih PADAT, Lebih TEPAT & Lebih EFEKTIF. Rahsia Lulus MUET membantu GRADUAN mendapatkan keputusan CEMERLANG dan memiliki BAND tertinggi dalam peperiksaan MUET. Hubungi: 0182741558 (Shamsul) Email : rahsialulusmuet@gmail.com .

Leave A Response

* Denotes Required Field